Počet diabetiků v ČR je odhadován na 850.000. A to je jen součet těch, kteří byli diagnostikováni a léčeni - nezahrnuje ty z naší populace, kteří zatím příznaky cukrovky ignorují a k lékaři si proto ani nezašli. Ona totiž cukrovka nebolí... Zároveň je nutné, abychom si pravidelně prostřednictvím rozboru krve u našeho lékaře nechali kontrolovat hodnotu glukózy v krevním séru. Její hladina nad 5,6 mmol/l již značí lehce zvýšenou hodnotu a stavy nad 7 mmol/l jsou již jasným příznakem špatného fungování slinivky.
Takže závěr je jasný: sami podle příznaků zvýšenou hladinu glukózy neodhalíme!
Spousta lidí neví, že se dnes dá glukóza v krevním séru lehce a jednoduše změřit i doma. Máte-li chytrý telefon, dá se k němu pořídit jednoduchý glukometr a pomocí jednorázových měřících proužků a kapky krve si do 5 sekund můžete přečíst velmi přesný odečet na displeji vašich telefonů. Zabere vám to skutečně méně než minutu a tato “preventivní prohlídka” vás vyjde na méně, než lístek na MHD - v průměru na 10 Kč!
Je odhadováno, že za 20 let, pokud se nic v přístupu ke stravě a jejím jednotlivým složkám nezmění, bude s cukrovkou léčen každý desátý Čech. Tristní je, že většině z nás sice slova jako cukrovka, inzulin a glukóza něco říkají, ale princip metabolismu cukrů a důvody, proč naše tělo na inzulin přestane adekvátně reagovat, již nikoliv.
Když to celé zjednoduším, je strava, kterou přijímáme, postupně metabolizována, a pokud obsahuje uhlohydráty, ty jsou rozkládány až na glukózu, která se dostane do našeho krevního řečiště. Hormon inzulin produkovaný beta-buňkami slinivky má za úkol dávat signál buňkám našeho těla, aby se “otevřely”, přijmuly glukózu a tu následně zpracovaly jako “palivo”. Holdujeme-li stravě bohaté na uhlohydráty, především na jednoduché cukry, pak se nám té glukózy dostává do krve příliš a především nárazově. Naše slinivka pak tak trochu panikaří a nastartuje ve velkém výrobu inzulinu. Problém nastává v okamžiku, kdy se toto děje pravidelně. Beta-buňky slinivky postupně otupí a zleniví a tyto varovné signály prostě přestanou vnímat. Ne, že by přestaly produkovat inzulin úplně (to se děje u cukrovky typu I.), ale nevyrábějí jej dostatek vzhledem k množství glukózy v krvi. To vše vede k nárůstu tělesné hmotnosti, vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním, vyššímu riziku vzniku rakoviny a v konečném důsledku k vzniku cukrovky - možné následky již všichni dobře znáte: Závislost na injekčně podávanému inzulinu, amputace končetin, smrt…
Přitom prevence vzniku cukrovky (a její léčba přírodní cestou bez nutnosti aplikace injekčního inzulinu) je velmi jednoduchá a účinná! Mimo omezení konzumace jednoduchých cukrů a dostatek pohybu je to i zařazení konkrétních bylinek a koření do vašeho jídelníčku. Níže uvádím ty nejdůležitější z nich.
Kurkuma
Vy jí ještě nepoužíváte? Jak jsme již mnohokrát uvedli, kurkuma je skutečnou superpotravinou s pozitivními, léčivými účinky na spoustu onemocnění, především těch, které patří do škatulky “civilizačních”. Je 100% účinná v prevenci cukrovky a má (podle formy kurkuminu, účinné látky) 500x až 100.000x vyšší účinnost, než nejznámější lék na aktivaci tvorby inzulinu, Metformin. I díky událostem před 25 lety můžeme dnes kurkumu koupit nejenom jako sypké koření, ale i v čerstvém stavu - jako kořen, který se dá využít podobně jako další koření.
Zázvor
Zázvor dokáže snížit krevní glukózu až o 10% a zároveň zvýšit senzitivitu na inzulin. Studií na téma zázvor a jeho vliv na inzulinovou senzitivitu jsou k dispozici stovky a všechny přicházejí se stejným závěrem. I díky jeho schopnosti “ohřívat” organismus by měl být zázvor pravidelně zařazován v následujících chladných měsících do naší stravy!
Skořice
Další z všeobecně dostupného koření, které má prokazatelně vliv na zvýšení citlivosti na inzulin. A i díky jeho schopnosti “osladit” připravený pokrm může být přidávána do jakýchkoliv sladkých pokrmů. Jasně, skořice není ve skutečnosti sladká, ale náš mozek ji tak částečně vnímá a v kombinaci např. s kardamonem, kapkou stévie a přirozeně se vyskytující fruktózou v ovoci můžete na sacharózu (řepný cukr) a jiná sladidla úplně zapomenout! Skořice navíc zpomaluje trávení (o více jak 35%!!!) a tak se díky ní cítíte sytí dříve než bez jejího přidání.
Černucha setá (Nigella Sativa)
Semenům z této rostliny se také říká černý kmín, římský kmín, egyptský kmín, černý sezam, atp. Pro maximální účinek na snížení krevního cukru vám postačí 2 gramy semínek denně. Využít můžete i za studena lisovaný olej, který se ze semen černuchy vyrábí. Zmínky o léčivých účincích se vyskytují již na papyrech egyptských faraonů a o semenech se říká, že fungují na vše s vyjímkou smrti. Dnes je mimo jiné účinky na zdraví vyzvihován i její antiparazitální vliv. Zkuste zařadit pravidelnou konzumaci oleje z černého kmínu a velmi brzy její pozitivní vliv na svůj organismus poznáte sami.
Spirulina
Spirulina zvyšuje citlivost na inzulin o 225%. Jeden z mála potravinových doplňků, který aktivně podporujeme a doporučujeme jeho konzumaci téměř všem klientům, které koučujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat