Translate

pondělí 28. listopadu 2011

Zázvorový čaj

BUĎTE ZDRÁVI, PŘÁTELÉ !


Všem postiženým nachlazeninou či rýmou vřele doporučuji vřelý zázvorový čaj.
Tento nápoj je též možno samozřejmě prokládat koňakem, whiskou, vodkou, či slivovičkou.
(Jenžto tyto destiáty jsou též výrazně protizánětlivé a antibakteriální.)



Oloupejte kořen zázvoru.
Na dva šálky počítejte asi 10-12 cm zázvoru.
Zázvor nakrájejte na kolečka, případně ještě na menší kousky.
Ve varné konvici převařte asi půl litru vody.
K nakrájenému zázvoru přidejte špetku fermentovaného cejlonského čaje, kvůli vůně a barvy.
Směs nakrájeného zázvoru, cejlonského čaje vložte do konvičky a přelejte vřelou vodou.
Nechte asi 5-10 minut přikryté pod pokličkou vyluhovat.
Poté přidejte na drobno nakrájený omytý citrón (i s kůrou) - asi čtvrtinu.
Do každého šálku přidejte lžíci lesního, nebo lučního medu.

Tento životabudič je výrazně protizánětlivý.











Zingiber officinale (Zázvor lékařský)

V Indii známý pod názvem Adrak nebo také Sunthi, pochází z jihovýchodní Asie.
Pro svou sladce pikantní chuť se pěstoval již ve starověké Indii a Číně.
Do antického Řecka a Říma se pak dostal jako jedno z prvních běžně užívaných koření.
V současné době se zázvor pěstuje pouze v uměle pěstovaných kulturách a planě rostoucí se již nevyskytuje.
Užívanou částí zázvoru je jeho kořen nebo přesněji řečeno oddenek.

Tyto oddenky se suší a následně melou, případně jsou používány v čerstvé podobě.
Zázvor má využití v celé řadě světových kuchyní a nejčastěji se používá do masitých pokrmů, marinád na zvěřinu, ale také k výrobě likérů.
V současné době více než padesát procent jeho světové produkce pochází z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.

Zingiber officinale je vytrvalá rostlina patřící do stejnojmenné čeledi Zingiberaceae.
Z hlízovitě členěného plazivého oddenku vyrůstá několik lodyh, které dosahují výšky až 1 m.
Tyto lodyhy jsou porostlé dvěma řadami úzkých přisedlých listů.
Z oddenků také vyrůstají bezlisté květonosné stvoly, které jsou na svých koncích zakončené hustým, příjemně vonícím klasovitým květenstvím.
Plody jsou ve formě trojpouzderné mnohosemenné tobolky.
Léčivé účinky zázvoru jsou v tradiční indické medicíně využívány již po celá staletí.
Účinné látky obsažené v jeho oddencích optimálním způsobem ovlivňují procesy trávení v gastrointestinálním traktu.
Příznivě působí zejména na funkční biochemii a digestivní funkce žaludku.
Zmírňují dyspeptické obtíže, jako je pocit plnosti a těžkosti po požití stravy, časté říhání, pálení žáhy, nadýmání, plynatost a nucení na zvracení.
Zázvor také potlačuje příznaky spojené s kinetózou (tj. nevolnost při jízdě automobilem, autobusem apod.), jako je nauzea, studené pocení a závratě.
Extrakt z oddenků zázvoru má rovněž inhibiční vliv na syntézu prostaglandinů a prostaglandinových endoperoxidů, jako mediátorů zánětu a vykazuje tak protizánětlivé účinky. Zázvor působí také jako účinné afrodisiakum.





Zázvor je možné konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládaný zázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření např. v indické kuchyni.

Žádné komentáře:

Okomentovat